Domain Transferi Nasıl Yapılır?

Sadece Üç Adımda Alan Adınızı CloudSpex'e Taşımak Çok Kolay!

Transferin Öncesinde

Öncelikle mevcut firmanızdan transfer kodunu alınız. Alan adı transfer kilidini ve Whois gizliliğini kaldırınız.

Transferi Başlat

Transfer etmek istediğiniz alan adını, transfer koduyla birlikte girerek işleminizi başlatınız.

Transferi Onayla

Alan adınızı daha önceden kaydederken iletişim bilgileri kısmında belirtmiş olduğunuz ilgili e-posta adresine gelecek olan transfer mesajını onaylayınız.

Transfer Başarılı

Alan adınızın CloudSpex'e transfer işlemi maksimum 7 gün içerisinde başarıyla tamamlanacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Domain hizmetimizle ilgili olarak aklınıza takılabilecek bazı soruların yanıtlarını bu bölümde bulabilirsiniz.

Domain yahut Türkçemizdeki karşılığıyla Alan Adı, internet sitenizin internet dünyasındaki kimliği demektir. Ziyaretçiler domain adresinizi yani size ait olan internet sitenizin kimliğini yazarak, sitenize internet üzerinden erişim sağlarlar. Bu nedenle domain adresinizin başka bir deyişle alan adınızın akılda kalıcı, kısa, sade ve internet sitenizin içeriğiyle mutlaka uyum içerisinde olmalıdır.

Bir Domain’in (alan adının) bir şirket (tüzel kişi) veya bireysel bir kullanıcı tarafından satın alınarak tescil edilmesinden önce, ilk iş olarak o Domain’in boşta ve satın almaya müsait olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. İşte bu kısa araştırma sürecine Domain sorgulama işlemi denir. Domain sorgulama işlemi, teknik olarak Whois sunucuları üzerinden gerçekleştirilmektedir. Hâlihazırda satın alınmış ve kayıt edilmiş bulunan bir alan adının kimin adına tescil edildiğini öğrenmeyi arzu ederseniz, aşağıdaki bağlantıya tıklayarak, araştırmak istediğiniz Domain adresini sorgulayabilirsiniz. Ancak bu linki kullanarak, sadece Whois gizliliğine sahip olmayan Domain sahiplerinin bilgilerini görüntüleyebileceğinizi belirtmeyi isteriz.

Hem Domain sistemi hem de bu alan adı sisteminin üzerinde yapılan tescil ve kayıt işlemleri, merkezi yurtdışında bulunan ICANN ve IANA kurumları tarafından, uluslararası prensiplere ve kurallara göre organize edilmektedir. Domain Sistemi’nin çalışması açısından birtakım maliyetler mevcut olduğu için, alan adları ne yazık ki ücretsiz veya bedelsiz olarak kayıt edilememektedir. Domain uzantılarının ücretleri farklı mecralarda birbirlerine göre değişiklik gösterebilmektedirler. Bir alan adı uzantısı için söz konusu olan ve ödenmesi gereken ücret, o Domain uzantısını organize eden ve hâlihazırda yönetmekte olan kurumun maliyet ve fiyat politikaları dâhilinde belirlenmektedir. CLOUDSPEX olarak, alan adı tescili için tarafımıza ödenen domain kayıt ücretlerini biz de bu organizasyonlara iletmekteyiz. Domain kayıt ücretleri işte bu nedenle mevcuttur ve tahsil edilmektedir.

Domain tescil işlemi, o alan adının haklarını belirli bir ücret karşılığında satın almanız demektir ve bu işlem, tıpkı bir marka tescil işleminde olduğu gibi belirli ve sınırlı bir süre için yapılmaktadır. Siz bir alan adını kayıt ettiğinizde, o Domain adı sizin ya da şirketinizin ismine tescil edilmiş olur. Bu sebeple, Domain kayıt (tescil) işleminde bulunurken, Whois bilgilerinde yazılacak olan ismin ve E-Posta adresinin size ait olduğuna mutlaka ama mutlaka çok dikkat etmelisiniz.

Domain Whois Gizleme (veya Gizliliği), alan adı satın alırken vermiş olduğunuz birtakım kişisel bilgilerinizin (E-Posta adresiniz, telefon numaralarınız ve ikâmet/posta adresiniz) üçüncü şahıslar tarafından görüntülenmesini engellemek amacıyla kullanılan bir uygulamadır. Whois gizlemesi özelliğiyle, kayıtlı bir Domain’in sorgulaması yapıldığında, o alan adının sahibine ait kişisel bilgilerin, aramada bulunan kişilerden gizlenmesi sağlanabilir. Bir Domain’in Whois gizliliğinin sağlanması oldukça önemlidir. Çünkü o Domain’in sahibi kendisine gönderilebilecek olan çok sayıdaki spam ve toplu mesajdan, dolayısıyla da istenmeyen olaylardan bu yöntemle korunmuş olur.

Evet. Kredi kartıyla yaptığınız alan adı satın alma işleminiz anında işleme konulur ve ilgili Domain kayıt otoritesine iletilir. Ancak siz; arzu ederseniz; Domain’iniz kayıt olduktan sonra müşteri panelinde inceleyip, Whois sorgusuyla da kontrol edebilirsiniz.

.TR alan adları hariç diğer tüm uzantılar (.com, .net, .org vb) “önce gelen satın alır” prensibiyle çalışmaktadırlar. Fakat eğer çok önemli bir markanız varsa ve markanızın haklarını ve itibarını ihlal eden bir kullanım söz konusuysa WIPO (World Intellectual Property Organization – Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü aracılığıyla dava açarak, hakkınızı hukuki yollardan arayabilirsiniz. Aksi hâlde, daha önceden kayıt edilmiş bir alan adını ancak tekrar boşa düştüğü taktirde yeniden tescil edebilirsiniz.

Hayır, ne yazık ki. Domain tescil işlemi uluslararası bir sistem tarafından yapılmaktadır ve ücret ödemeniz, siparişiniz sırasında bu sisteme doğrudan iletilir. Dolayısıyla bir Domain kayıt edildikten sonra hiçbir suretle değiştirilemez ve ücret iadesi de aynı şekilde mümkün değildir. Bu nedenle, bir Domain tescil işlemi gerçekleştirmeden hemen önce olası yazım hatalarını çok dikkatli bir şekilde kontrol etmeniz son derece önemlidir.

Domain fiyatları, ilgili alan adı uzantısının yönetimi tarafından belirlenmektedir. Bu alan adı otoriteleri, ilgili uzantıların sahipliğinde ve yönetimi altında bulunan, uluslararası firmalardır. Örnek vermek gerekirse, Verisign adlı şirket, dünya üzerinde en popüler ve en yaygın kullanıma sahip olan .com ve .net alan adı uzantılarının yönetimini sürdürmektedir. Alan adı yönetim masraflarının yanı sıra, her alan adı ücretine bir ICANN bedeli de eklenmektedir.

Domain, herhangi bir web sitesinin çalışması için olmazsa olmaz bir servistir. Domain Sistemi, ziyaretçilerin internet sitenizi ziyaret edebilmesi açısından sitenizin bir isimle ilişkilendirilmesi, dolayısıyla da internet sisteminin çalışması için geliştirilmiştir. Eğer alan adı sistemi olmasaydı, tüm web sitelerini, IP adreslerini aynı telefon numaralarında olduğu gibi kullanarak ziyaret etmemiz gerekecekti. Bu durum da hiç pratik bir çözüm olmadığından ötürü, Domain Sistemi geliştirilmiştir. Bir Domain ismini sorgulayıp, eğer boştaysa kayıt etmeniz işte bu nedenle gereklidir.

CloudSpex sunucularımızın isim sunucuları şöyledir:
ns11.cloudspex.com, ns12.cloudspex.com, ns13.cloudspex.com ve ns14.cloudspex.com

Süresi dolan alan adının tescilini yenileme prosedürü, alan adı uzantılarına göre farklılık göstermektedir. Örneğin .com, .net veya .org gibi küresel uzantılarda, Domain’in süresinin bitiminden sonraki 36 gün içerisinde aynı ücretten yenileme yapılabilir. Aynı domain uzantıları için 36’ncı ile 66’ncı günler arasında Domain cezalı duruma düşer ve yenilenmesi de dolayısıyla gayet yüksek bir yenileme ücreti karşılığında mümkün olabilmektedir. Daha sonraki 5 gün boyuncaysa, ilgili Domain silinme periyoduna girecektir ve üzerinde hiçbir işlem yapılamayacaktır. Söz konusu silinme sürecinden sonra, ilgili Domain herkesin satın alımına uygun hâle gelir. Bu prosedür .TR uzantılı alan adlarındaysa daha farklıdır. .TR uzantılı Domain adresinin süresi dolduktan sonraki ilk 90 gün içerisinde yenileme yapmanız mümkündür. Aksi taktirde, ilgili domain adresi herkesin satın alımına açık hâle getirilmektedir.

Ne yazık ki sınırsız süreli veya süresiz Domain satın alarak tescil etmeniz mümkün değildir. Domain tescil işlemi için bir alan adını ancak belirli süreler dâhilinde satın almanız mümkündür. İlgili alan adının kayıt yenileme işlemini ancak daha sonra, yani tescil süre dolumu yaklaştığında gerçekleştirebilirsiniz. Domain satın alma süreleri, alan adı uzantılarına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin .com alan adı uzantısı için en fazla 10 yıllık, .com.tr alan adı uzantısı içinse en uzun olarak 5 yıllık satın alma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.